Nagyon divatos megoldás a konyhasziget, amit többféle funkció ellátására is használhatunk. A szigetszerű
elrendezéshez jókora, tágas helyiségre van szükség. A „sziget" elkülönült munkaterületet alkot, miközben a
konyha tágasnak hat. Ennek az alaprajznak a megvalósításakor rendkívül körültekintőnek kell lennünk, hogy ne
kelljen túl nagy távolságokat tennie a háziasszonynak munkavégzés közben. Jó tervezés után a konyhasziget
nagyon praktikus, kényelmes és esztétikus eleme lehet minden tágas, nagy konyhának, ahol a család életének
nagy része zajlik. Egy jó sziget legalább 150 cm széles, de ha több munkafolyamatot is itt szeretnénk végezni,
akkor ennél jóval hosszabb kell. Ahhoz, hogy körbe lehessen járni, a fiókokat, ajtókat kényelmesen ki lehessen
nyitni, optimálisan 120 cm hely kell körülötte minden oldalon. Kicsit spórolhatunk a hellyel, ha az egyik végét
egy falhoz helyezzük, így egy félszigetet kialakítva. A mélységének, ha csak előkészítésre akarjuk használni,
akkor elég a 60 cm, de ha már a főzőlapot vagy mosogatótálcát is itt helyeznénk el, vagy akár étkezésre is
szeretnénk használni, akkor 90-120 cm szükséges. Ha a főzőlap kerül ide, akkor nem szabad elfeledkezni a
szagelszívásról. Mivel általában nagyobb térről beszélünk, nagy teljesítményű elszívót érdemes választani,
amely az egész helyiségben képes az optimális szagelszívásra. A szigetszerűen berendezett konyhának megvan
az az előnye, hogy a szakács akkor sem marad magára, amikor a vendégek kényelembe helyezik magukat a
térelválasztó szerepét is betöltő „sziget" másik oldalán, biztos távolban a konyhától, mondjuk egy kanapéban.
Kifejezetten olyan embereknek ajánljuk, akik szeretik a konyhaművészetet, és a főzést szeretik a helyiség
középpontjába állítani. Ennek a térszerkezetnek a legpraktikusabb megvalósulása az, amikor a sziget szoba
felőli részére egy bárpultot teszünk.